Berichten van het Moederfront: HSP-er

07-01-2013

HSP-er

hsp-erIk ben geen fan van fratsen.

Dat ben ik nooit geweest. Maar ik werd me daar pas van bewust toen mijn kinderen naar de basisschool gingen en fratsen plotseling een grote rol in mijn leven gingen spelen. Want gewoon lesgeven was zo saai, het onderwijs moest 'leuk' zijn, en dus werden er veelvuldig fratsen ingezet om dat te bereiken. En voor die fratsen waren ouders nodig, want fratsen vragen veel menskracht. En zo ontstond de ultieme frats: Ouderparticipatie.

En Ouderparticipatie gaat gepaard met grote morele en emotionele druk. De ouder die eerlijk durft te zeggen dat hij of zij geen fan is van ouderparticipatie kan rekenen op hoon en minachting. 'Wat ben jij voor een moeder dat je het niet leuk vindt om op de school van je kind te helpen!'
Zo strompelde ik door mijn moederleven, gebukt onder het gewicht van de fratsen en mijn schuldgevoel dat ik ze niet kon waarderen. Tot ik op een dag een artikel las in het ultieme meisjesboek voor vrouwen, Flow. En daarin stond geschreven:

Als je een Highly Sensite Person bent dan heb je je genoeg aan je eigen gevoelens, stemmingen en gewaarwordingen, omdat die al meeslepend van zichzelf zijn. Voor een gevoelig mens kan het leven nooit saai genoeg zijn, want saai bestaat niet. Juist een rustig leven blijft vol kleine ontroerende of verheffende ervaringen.

Plotseling viel er een verblindend licht uit de hemel, en ik viel verdwaasd op de grond. Toen hoorde ik een stem die zei: 'Weet je dan niet dat je een HSP-er bent, jij noob?!'
En ik zei: 'Wat moet ik nu doen?'
En hij zei: 'Sta op, en ga als de gesmeerde bliksem een officiële diagnose ritselen!'

En zo geschiedde het. Ik maakte met Photoshop een officieel certificaat met daarop 'Ik ben een HSP-er' en als er nu verzoeken zijn om ouderparticipatie dan laat ik mijn certificaat zien en krijg een vrijstelling!

Binnenkort krijg ik ook mijn eigen parkeerplaats.

9 opmerkingen:

 1. Mijn jongste kinderen zitten op de basisschool (in Luxemburg) en ik durf het hier bijna niet te zeggen....wij hoeven als ouders eigenlijk nooit iets te doen. Ik kan me één keer herinneren dat ik op school geholpen heb, maar dat was een heel leuk project. Omdat de scholen hier heel erg internationaal zijn (denk aan ouders uit zo'n 10 verschillende landen per klas!), hadden ze gevraagd om iets te komen voorlezen in het Nederlands. En toen kreeg ik een doosje chocolade als bedankje (hihi, ja echt).
  Gelukkig nieuwjaar en groeten uit Luxemburg,
  Natacha

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Slim van je, ik heb trouwens gemerkt dat als je als ouder vertelt dat je adhd hebt , ze je ook niet vragen ;-) Ze gaan er denk ik van uit dat ik ook in de gordijnen ga hangen ;-)))

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik wil ook een eigen parkeerplaats!

  Maar, eigenlijk, hoe groot mijn antipathie ook is tegen labels, en al helemaal zoiets vaags als hsp.. ik heb een boek gelezen laatst... en eigenlijk zit er wel iets in, een beetje. De een is wat "gevoeliger" dan de ander. En ik herkende zeker ook wel wat in mijn kinderen en was het helemaal met de tips eens.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hihi. Ik kan eigenlijk heel slecht tegen lastige kinderen. Krijg je dan ook vrijstelling?

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Liesbeth1:45 p.m.

  Als je een Highly Sensite Person bent dan heb je je genoeg aan je eigen gevoelens, stemmingen en gewaarwordingen, omdat die al meeslepend van zichzelf zijn. Voor een gevoelig mens kan het leven nooit saai genoeg zijn, want saai bestaat niet. Juist een rustig leven blijft vol kleine ontroerende of verheffende ervaringen.

  Wat een geweldig citaat. Balsem voor mijn ziel!!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Liesbeth1:47 p.m.

  Wat een geweldig citaat. Balsem voor mijn ziel!!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Liesbeth1:48 p.m.

  Nou, mijn commentaar is overduidelijk, zie ik. Sorry!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Voor wie worden die fratsen trouwens gegeven voor de school of de kinderen. Soms zijn er zoveel fratsen, dat de kinderen er gewoon van van de leg raken of doodmoe (vooral vlak voor een vakantie zijn er veel fratsen en kids vallen om van vermoeidheid)... Leuk zijn die fratsen dan...

  Groetjes Puck

  BeantwoordenVerwijderen

Leuk dat je een comment achterlaat! Bedankt!

Wil je op de hoogte blijven van alle comments? Vink dan eenvoudig het vakje aan met: Email follow-up comments!