Kind en internet

07-06-2010 -
Je kunt geen tijdschrift openslaan zonder een bombardement aan waarschuwingen over kind en internet over je heen te krijgen. Het is alsof je nietsvermoedend een keukenkastje opent voor een lekker blik ananas, en de hele kastinhoud op je hoofd dondert.

Achter elk blik ananas of leuk dertienjarig meisje, schuilt een blik bruine bonen dat over de datum is, het equivalent van een vies oud ventje dat kwijlend zijn kans afwacht je kind te verleiden haar boezem te ontbloten, zodat hij haar daarmee vervolgens kan chanteren.

Zoiets knaagt aan een moederhart, en dus sluip ik regelmatig door het huis, spiedend over kinderruggetjes naar hun computerscherm. Daarop zijn ze dan diep in gesprek met dezelfde klasgenoten die ze enkele minuten geleden nog gedag hebben gezegd.

Wantrouwig lees ik de conversaties, klaar om vieze, oude mannetjes te ontmaskeren, maar struikel over de volstrekte onzin die zich daar op het scherm voltrekt.

Giechelend typen ze elkaar de grootst mogelijke onzin, en gebruiken daarbij zoveel mogelijk onbegrijpelijke afkortingen. Maar laatst had ik toch beet, want toen kreeg Teuntje een berichtje met de tekst: 'Ik kan je bloed wel drinken!' met een bloederig emoticonnetje.
'Ahaaaaa!' dacht ik triomfantelijk. 'Het is maar goed dat ik zo'n alerte moeder ben!'

Gespannen wachtte ik Teuntjes reactie af, en met wild kloppend hart zag ik hoe ze zich na enig nadenken over het toetsenbord boog en typte: 'Lief Vampiertje, wat deed de juf stom vandaag hè? En waar heb je die leuke emoticons gedownload?!'

7 opmerkingen

 1. Ik moet altijd zo lachen om jou plaatjes!
  Soms is het lachen.
  Soms is het huilen met die computer.
  Hier was ook iets gedownload wat ik echt niet wilde...grrr. Dat doen de groteren dan man ze hebben niet door dat de kleintjes daardoor op sites kunnen komen die niet goed zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mijn nichtje was een paar jaar terug dus inderdaad slachtoffer van iemand die haar dingen liet doen voor de computer, precies zoals je het beschrijft, dus het blijft een eng iets, die viezerikken die op deze manier onze kinderen benaderen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Haha, maar het blijft toch wel degelijk oppassen dat internetten.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hahaha, geweldig. Ik houd het hier ook in de gaten.

  laatst kreeg oudste van een klasgenootje een mailtje met daarin een opmerking over een spamsite die ze toegemaild had gekregen. Iets van www.b-o-r-s-t-e-n.nl of zoiets. Ieks, gatver en jakkes, waren hun reacties. ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. als je een keer de "girlz"hebt gelezen (mijn onderkaak ligt nog op mn knieen) dan krijg je inderdaad angstvisioenen. gelukkig lezen mijn meiden dat blad zelf ook en hoop ik dat ze niet zo naief zijn als degene die in die bladen hun verhaal doen..

  BeantwoordenVerwijderen
 6. als je een keer de "girlz"hebt gelezen (mijn onderkaak ligt nog op mn knieen) dan krijg je inderdaad angstvisioenen. gelukkig lezen mijn meiden dat blad zelf ook en hoop ik dat ze niet zo naief zijn als degene die in die bladen hun verhaal doen..

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik ben ook zo achterdochtig wat dat betreft. Vind dat www wel eens beangstigend. Check het ook geregeld, net als jij. Tot nu toe, al clear!

  BeantwoordenVerwijderen

Leuk dat je een comment achterlaat! Bedankt!

Wil je op de hoogte blijven van alle comments? Vink dan eenvoudig het vakje aan met: Email follow-up comments!

Nicole Orriëns. Mogelijk gemaakt door Blogger.