Berichten van het Moederfront: Pact met de school

30-11-2011

Pact met de school

'De verantwoordelijkheid voor een goede schoolontwikkeling mogen, en kunnen ouders niet alleen bij het onderwijs neerleggen,' zei minister Bijsterveldt vandaag in een ingezonden brief aan de Kamer. En ik maar denken dat scholen er juist waren om onderwijs te geven.

Bijsterveld wil dat we als ouders een 'pact' gaan sluiten met de school, waarin wederzijdse verantwoordelijkheden geformuleerd worden met als doel het kind zo veel mogelijk in zijn kracht te plaatsen.

Volgens Bijsterveldt begint onderwijs namelijk thuis. Daarom heb ik besloten voortaan thuisonderwijs te geven.

Oh nee wacht, dat kan niet, want dat is verboden in Nederland. Onderwijs mag hier alleen door professionals verzorgd worden…

Ik heb daarom gemeend mijn eigen pact met de school te moeten samen stellen

MIJN PACT MET DE SCHOOL

30 november 2001

Wij Nicole, bij de gratis Gods, Moeder van Maartje, Jan ,Teuntje, Ot en Piet, echtgenote van F. enz enz enz.

Op voordracht van Onze Minister van Onderwijs van 30 november, gelet op artikel 64, 23, 54a, 78, tweede lid, 97, derde lid, van de Wet op het Onderwijs.
De raad van State gehoord (advies van 7 oktober 2011, nr. W13.07.0143/IW);

Hebben goedgevonden, uitgebracht in samenwerking met het KNMI, en verstaan het volgende pact:

 • Ik voed mijn kinderen op met goede manieren, en respect voor hun leerkrachten
 • Ik zorg dat mijn kinderen pas na een gezond ontbijt naar school gaan
 • Ik zorg dat mijn kinderen tussen de middag thuis kunnen komen ten einde daar even te luchten en bij te tanken, alvorens weer naar school te vertrekken
 • Ik ben aanwezig bij álle rapportbesprekingen
 • Ik zit klaar met een kopje thee, wanneer de kinderen om 15.15 uit school komen, ten einde naar hun ervaringen te vragen
 • Ik vang mijn kinderen op als ze verdrietig of boos zijn, en deel hun vreugde
 • Ik corrigeer ongewenst gedrag
 • Ik ben beschikbaar voor feedback van leerkrachten, en tips voor verbeteringen

Het enige dat ik daarvoor terug wens, is dat de schóól het onderwijs verzorgt.

Was getekend, in de kracht van mijn leven,

Nicole Orriëns Artikel 1 en 2

17 opmerkingen:

 1. Ik teken hier ook voor...

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Al bemoei ik me soms wel met het onderwijs van Kleine Vent, omdat het soms te wensen over laat.
  Maar als de scholen gewoon doen waarvoor ze bedacht zijn (en dus geen opvoeder MOETEN zijn) zou het onderwijs beter worden denk ik.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hanneke6:20 p.m.

  Wil toch wel reageren nu.....
  Ik sta voor de klas en je wilt niet weten wat wij een opvoedende taken erbij hebben gekregen de laatste jaren. Ouders zijn, in elk geval in mijn schoolbuurt, druk met het bij elkaar verdienen van de (te) hoge hypotheek, de tweede auto en de derde vliegvakantie. Als ik ouders vraag om vooral hun kinderen dagelijks voor te lezen, omdat de woordenschat en het taalgebruik van kind X nogal wat achterstand heeft, halen ze de schouders op en hebben ze " daar geen tijd voor".... Op ouderavonden komt slechts 10% van de ouders. Vorig jaar wilden we met 70 kleuters naar het bos en vroegen we ouders om te rijden..... 6 vaders en moeders waren bereid om te rijden.... toen we vervolgens zeiden dat de bostocht niet door kon gaan, waren WIJ de gebeten hond..... Nee.... breek me de bek niet los....
  Ouders stellen(terecht) hoge eisen aan het onderwijs, maar meehelpen en meedenken, ho maar!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Prachtige brief, maar je vraagt wel veel hoor...

  BeantwoordenVerwijderen
 5. @Hanneke: dat is toch juist het probleem, dat ouders voornamelijk zouden moeten opvoeden en de school voornamelijk zouden moeten onderwijzen? Dat niet alle ouders altijd tijd hebben om te helpen begrijp ik ook, het is niet te combineren met een baan meestal. En dat kun je de overheid verwijten dat ze aansturen op tweeverdieners, brede scholen, etc.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hanneke6:54 p.m.

  Mammalien, als alle ouders hun opvoedtaken serieus zouden nemen, was er geen vuiltje aan de lucht, maar veel ouderparen zijn druk om alles, maar dan ook alles bij school neer te leggen.... En omdat de onderwijsinhouden zijn aangescherpt kunnen scholen niet (meer) zonder intensieve ouderhulp...
  Vanmiddag zei ik nog tegen een collega: dieren in dit land zijn vaak beter af dan menig kind....Gedragsproblemen nemen hand over hand toe... hoe zou dat toch kunnen??

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hanneke van den Berg7:25 p.m.

  Geweldig !!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Anoniem8:52 p.m.

  Een prima brief van een oprechte thuisblijfmoeder. Niets mis mee.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik zou dezelfde dingen kunnen noemen als jij. En als de school nou eens gewoon de kinderen leert lezen en schrijven..... komt alles gewoon helemaal goed!! Kunnen we het nationale schoolontbijt en al die andere 'opvoedfratsen' weer gewoon terug bij de ouders leggen. Dááruit moet het pact bestaan. ouders=opvoeden, school=leren lezen en schrijven. En dan hoeven we ons niet te bemoeien met elkaar. Ik krijg er stijve nekharen van, van een MINISTER die vanuit haar onkunde weer een of andere dwanmaatregel gaat opleggen. Net als het consternatiebureau zeker. Met gekromde tenen ging ik. Geen afspraak gemist. Braaf alle commentaar geslikt. Maar echt iets eraan gehad heb ik dus niet. Ik voelde het iedere keer als op examen gaan. Grote consternatie omdat MIJN kind wel voldoende groeide, maar niet dik was. Ook al niet goed. Wel binnen de lijnen, hoor. Consternatie!!

  Als de overheid nou gewoon wegen aanlegt, boeven vangt (en gevangen houdt) en de sociale zekerheid minimaal garandeerd, betalen wij (minder) belasting, zijn goede burgers en voeden gewoon ZELF onze kinderen weer op.

  Deal, Minister van Bemoei-alis?

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Anoniem10:19 p.m.

  Vind dat pact nog niet zo gek klinken.
  Uit de reacties blijkt wel dat er een wij/zij sfeer bestaat. Ouders versus school.
  Kinderen voelen dat haarfijn aan en spelen dat uit. Daarbij zijn ouders minder geneigd om adviezen aan te nemen.
  Vroeger had de leraar nog aanzien, nu denkt elke ouder het beter te weten. Daar klagen de leraren vervolgens weer over en de cirkel is rond.
  We kunnen die energie beter stoppen in echte samenwerking. Komt ook wat volwassener over.
  groet Sandra

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ik kan het heel goed vinden met de leerkrachten op school. Omdat ik gewoon wél opvoeden serieus neem, maar me niet uitsloof als poetshulp. Sorrie. De stichting heeft 3 mln in kas en de ouders moeten komen POETSEN. Dat doe ik thuis meer dan genoeg.
  Ik ben trouwens best volwassen voor mijn leeftijd ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Tja, ik ben met 4 dyslectische kinderen al meer dan 1 uur per dag alleen met huiswerk/voorlezen bezig. Het groeit me nu al boven het hoofd. Kost niet alleen energie maar ook geld en bakken frustratie. Was er maar een school voor dyslecten..
  (en dan nog te horen krijgen dat je nog meer moet gaan doen volgens de leerkracht van 1 kind) GRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRR.

  Nelly gefrustreerde moeder dus...

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Hanneke11:37 a.m.

  Zena, dat van het poetsen klopt.... de werksters moeten de hele school doen binnen een uurtje.... in het verleden maakte ik de wc's ook nog wel eens schoon, maar daar ben ik OOK mee gestopt.... ik heb thuis hulp en ik ga NIET mijn klas en toiletten poetsen.... dan maar liever smerig!

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Hmm,ik ken beide kanten en gewerkt en de laatste 10 jaar thuisblijfmoeder.

  Toen ik werkte hielp ik minder op school dan nu en het is wel zo dat het nu vaak dezelfde ouders zijn die op komen draven,soms denk ik laat nou iemand anders het maar even doen?

  Wat me opvalt is dat vooral de moeders hier weerop aangesproken worden ,bijna elke vrouw werkt tegenwoordig ,vaak part-time (en door het rijk flink gestimuleerd) ,in de landen om ons heen werken vrouwen veel meer en ook al langer in het verleden.

  Tegenwoordig moeten vrouwen wel meewerken om alleen de vaste lasten te kunnen betalen dus Hanneke voor die derde vakantie...ik ken niemand in m'n omgeving die dat doet?

  En als ik thuis zit met een kopje thee maakt dat van mij geen betere moeder!

  Zena met jou ben ik het helemaal eens,vooral over het consternatiebureau,20 jaar geleden ging mijn man met onze dochter van 3 maanden naar dat bureau en er werd meteen gevraagd waaron ik niet mee was gekomen,nou ik moest dus die ochtend werken...zo zie je maar we zijn er nog lang niet;)

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Ik hoorde vanavond op het jeugdjournaal dat ouders maar niet meer moeten helpen met rekennen. Veel te verwarrend voor de kinderen omdat er nu een andere methode wordt gebruikt. Grappig!

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Vermaakt zit ik deze hele discussie te volgen. Volgens mij heeft IEDEREEN gelijk! Je mag verwachten dat een leerkracht het kind de schoolse dingen leert, je mag verwachten dat de ouders de opvoedtaken voor hun rekening nemen...
  Waar gaat het dan mis? Een kind heeft geen scheiding lopen met aan de ene kant zijn opvoedingsbehoeften en aan de andere kant zijn leerbehoeften. Daar gaat het mis. Het schoolsysteem zoals dat nu gangbaar is, is uit de tijd dat mensen werden opgevoed om in een productiemaatschappij te functioneren. De jaarl. assen waren gewoon handig voor de leerkracht zodat ze een vast curriculum hadden waar de gemiddelde leerling goed mee uit de weg kon. Helaas leven wij niet meer in die maatschappij. De kennis en kunde zijn veeeeel breder dan alleen maar lezen, rekenen, aardrijkskunde, biologie en geschiedenis. Alles wat je wil weten over vroeger en nu kan heel snel op internet vinden als je weet hoe je moet zoeken. Ook opvoedkundig is het zoeken naar de juiste antwoorden in deze tijd. Zoals gezegd: we leven in een ande tijd en die tijd heeft zijn eigen eisen zowel opvoedkundige als leermatig. Het is zoeken naar de beste weg om een kind naar volwassenheid te begeleiden. Ik weet ook niet precies de oplossing, alleen weet ik dat het huidige schoolstelsel en de huidige maatschappij met werkende ouders en thuisblijfouders niet meer valide is. Vandaar dus die hele verwarring, vandaar dat iedereen naar de ander kijkt die het niet goed doet. Je KAN het gewoon niet goed doen, dus. Dat is mijn mening. Voorlopig zie ik helaas als enige oplossing dat de ouders goed hun kind in de gaten houden of dat het allemaal nog trekt en desnoods rigoureuze maatregelen nemen zoals thuisonderwijs. Thuisonderwijs is wel mogelijk in Nederland als je je maar voldoen kan motiveren....... In ieder geval is het geen oplossing om naar elkaar te kijken en te beweren dat de ander zijn werk niet doet. Je kan wel gelijk hebben, maar het is geen oplossing.

  BeantwoordenVerwijderen

Leuk dat je een comment achterlaat! Bedankt!

Wil je op de hoogte blijven van alle comments? Vink dan eenvoudig het vakje aan met: Email follow-up comments!